Select your language:   

Deutsch English Romaneste Italiano Français Russian Nederlands Hungarian ISRAEL
       
   
   
   
Stiri
Reiseberichte
Arhiva
Opinii
Cuvantul |de Duminica
ACŢIUNE
Date personale
Prieteni
Video
SCRISORI
Don Demidoff
Europa |Kulturhauptstadt
Internationale |Oecumene
DON BOSCO
Clic-copiii
RUGĂCIUNILE UNUI |PREOT AL SPINILOR
Jurnalul unui |Preot al Spinilor
Intelepciune
CONTURILE IUBIRII |APROAPELUI
Felicitări
Memento mori
BAZILICA DIN IACOBENI |COMMUNITY CHURCH
International Council |of Community |Churches
COMUNITATEA BUNILOR |SAMARITENI
CASETA TEHNICĂ |ADRESE
Documente
EDIŢIA INIMII
Presa
Contact
Pater Don Demidoff, numit în România și "Don Bosco"


Deși cetățean german, lui Pater Don Demidoff i se închide ușa Consulatului Germaniei în față

Consulatul Germaniei, închis pentru Pater

Deși este cetățean german cu drepturi depline, lui Pater Don Demidoff nu i se acordă drepturile cuvenite la Consulatul general al Germaniei de la Sibiu. De mai bine de cinci luni, Pater Don Demidoff încearcă să obțină, după cum și are dreptul, o audiență la Consulul General. Degeaba. Mai mult, scrisorile sale nu primesc nici măcar un răspuns.

"Refuzați din nou să stabilim un termen pentru a putea purta o discuție în care am putea să vă explicăm de ce avem nevoie urgentă de asistență consulară împotriva nedreptăților permanente la care suntem supuși în România, iar în prezent avem nevoie fără întârziere de ajutorul corespunzător", scrie Pater Don Demidoff, în ultima scrisoare, deschisă, trimisă consulului Hilmar Münch.

ÎN SCRISOAREA sa, Don Demidoff face apel la momentele - din cei 17 ani de când este în România -, în care Consulatul general a reprezentat un real sprijin. Sprijin care acum este inexistent, mai mult, există semne de împotrivire față de persoana lui Pater Don Demidoff. "Consulatul general ne-a ajutat cu diligență și fără rezerve numai prin intermediul domnului Consul general Breth. În perioada respectivă, autoritățile române au constatat că noi beneficiem de protecție din partea consulatului general german, dar au observat după puțin timp că nu ne-am mai bucurat de protecție din partea consulatului. În cazul consulului general Gehrig găseam «în orice moment o ușă deschisă», fără complicații și demersuri birocratice, pentru discuții la Sibiu", amintește Pater.

În lipsa unui răspuns afirmativ la solicitările sale pentru o audiență, Pater Don Demidoff a luat legătura și cu Ministerul de Externe al Germaniei, care i-a confirmat sprijinul consular de care ar trebui să se bucure în România, deci inclusiv în Sibiu. "Suntem însă siguri că acolo există o imagine negativă susținută împotriva persoanei Demidoff. Nu este nevoie de documente, sunt suficiente câteva zvonuri despre acest "Demidoff". Așa se întâmplă atunci când cineva se implică timp de aproape două decenii pentru cei oropsiți într-o fostă dictatură, atunci persoana respectivă devine incomodă, este calomniată și damnată. Știm foarte bine care sunt forțele care se ascund în spatele acestor demersuri în Sibiu. Faptul că și dumneavoastră, în calitate de consul, vă supuneți acestor forțe, este un lucru mai puțin obișnuit", declară Pater.

El spune că drumul până la Berlin, la Ministerul de externe îl va mai face dacă va mai fi nevoie. "A fost mai ușor să obțin o audiere la Ministerul de externe al Germaniei, decât la Consulatul Germaniei din Sibiu", conchide Pater.

DON DEMIDOFF consideră că ostilitatea tot mai fățișă pe care autoritățile germane la Sibiu o manifestă față de persoana sa își are rădăcinile în momentul în care s-a întâlnit cu Emil Constantinescu, pe atunci președinte al României, la o manifestare ocazionată de Ziua Națională a Germaniei, celebrată la hotelul Împăratul Romanilor. Atunci, Pater Don Demidoff a reușit să discute cu Emil Constantinescu, deși nu era "înregistrat" pe lista celor planificați să discute cu președintele. Discuția s-a axat pe misiunea lui Pater în România, aceea de a se îngriji de copiii străzi, neglijați de autoritățile române. După acest eveniment, Pater Don Demidoff nu a mai fost invitat la nicio manifestare ocazionată de Consulatul Germaniei.

"Avem nevoie urgent, dar foarte urgent, de protecția integrală din partea consulului general. Cum vă imaginați că ne puteți acorda o asemenea protecție dacă trebuie să cerșim mereu fără rezultat să ne acordați ocazia de a purta o discuție în care să vă prezentăm personal și confidențial situația. Cum se poate realiza oare acest lucru, dacă nu putem stabili o întâlnire și dacă suntem refuzați mereu cu cuvinte frumoase", amintește Pater în scrisoarea deschisă adresată Consulatului. Prin solicitările sale, Pater Don Demidoff nu face decât să își ceară un drept pe care Consulatul este obligat să i-l acorde.

"Este o conspirație incredibilă împotriva mea. Conspirație care a continuat fiind susținută de președintele Consiliului Județean, Martin Bottesch, Mitropolitul Ardealului și alții. Pornind chiar și de la Biserica Evanghelică, de la al cărei Consistoriu a fost trimisă o scrisoare internă prin care se spunea că am distrus biserica din Iacobeni, pe care eu am transformat-o în biserică ecumenică, singura de acest fel din România. Le-am scris atunci să își ceară scuze pentru aceste aprecieri și au făcut-o. Dar consiprația a continuat. De ce mi-a fost limitată libertatea de mișcare cu ocazia vizitei președintelui german Köhler realizată la începutul lunii iulie la Sibiu, eu fiind urmărit, filmat, provocat de nouă securiști? Consulatul german a solicitat acest lucru sau a cooperat cu serviciul român de informații sau a avut cel puțin cunoștință despre această situație? Dumneavoastră nu ați reacționat nici după publicarea incidentelor în presa din Sibiu", amintește Pater Don Demidoff în scrisoarea sa. "De ce această conspirație continuă. De ce Pater Don Demidoff este refuzat? Pentru că este periculos? Demidoff este hărțuit pentru că a făcut acte caritabile timp de 17 ani? S-a preocupat de copii străzi abandonați, de romii aflați în situații disperate, de tinerii fără adăpost, de deținuții torturați și de familiile și copiii deținuților. Demidoff nu este periculos, dar «suspicios» pentru că el critică sistemul din România și spune adevărul tranșant".

ÎNTÂLNIREA cu reprezentanții Consulatului este urgentă. În urma încercărilor lui Pater de a stopa torturile din închisorile din România, telefonul îi este ascultat, iar amenințările la adresa lui se țin lanț. Mai mult, pe declarații contrafăcute, împotriva lui Pater Don Demidoff a fost inițiat un proces penal, pentru că ar fi inițiat revolte în rândul deținuților. Apoi, ar mai fi șirul de procese în care este târât de autoritățile române, în cazul Bisericii de la Iacobeni. Deși, până acum, trei instanțe de judecată i-au dat dreptate, autoritățile continuă să îl hărțuiască în justiție, mutând procesele de la un tribunal la altul. Plus procesele pornite împotriva autorităților de la Brașov, a Consiliului Județean și a Direcției de protecție socială, "ca urmare a încălcărilor prevederilor legale, a calomniilor și a jignirilor".

Amenințările din ultima perioadă se apropie de cele din perioada 1995 - "Vă amintesc că încă din anul 1995 s-a încercat eliminarea mea prin modificarea mașinii (3 luni de spitalizare), că am fost amenințat cu pistolul de către un membru al consiliului și că un militar a încercat să îmi taie capul cu o coasă în timp ce mă aflam în scaunul cu rotile. Sancțiunea pentru militar a fost plata unei sume de 3 DM. Despre chinurile psihice am vorbit în detaliu în cartea mea, care nu prezintă însă interes pentru dumneavoastră", mai arată Don Demidoff în scrisoarea sa.

El așteaptă din partea Consulatului stabilirea, fără întârziere, a unei date pentru a purta o discuție. "Fără îndoială că voi avea asupra mea toate documentele cu privire la aspectele mai sus menționate, respectiv aceste documente au fost remise deja la Ministerul de Externe din Berlin cu ocazia plângerii adresate având ca obiect neîndeplinirea obligațiilor de serviciu. Dacă nu voi primi răspuns nici la această a cincea încercare sau dacă răspunsul va fi transmis cu întârziere, voi realiza fără ezitare demersurile juridice împotriva Ministerului de Externe la Berlin", mai arată Pater Don Demidoff.

ÎNCERCĂRILE de a obține o poziție din partea Consulatului Germaniei la Sibiu sunt zadarnice. Până la închiderea ediției, reprezentanții Consulatului nu au putut fi contactați pentru a oferi o declarație referitoare la această stare a lucrurilor.

 



Pater Don Demidoff, numit în România și Don Bosco, va continua lupta pentru stoparea torturilor din închisori



Din ciclul românesc "instituțiile statului nu dau doi bani pe lege, iar justiția este într-adevăr oarbă"

Tortura din închisori, ascunsă sub preș

Eforturile lui Pater Don Demidoff de a stopa torturile la care sunt supuși deținuții din Penitenciarul Codlea s-au izbit de NUP-urile procurorilor. Mai mult, un deținut a fost "instruit" să depună plângere împotriva lui Don Demidoff.

După ample efoturi, procurorii sesizați de Pater Don Demidoff, în calitate de președinte al Ligii pentru Renaștere Morală, au ajuns la o concluzie în ceea ce privește sesizările despre torturile la care sunt supuși deșinuții, în penitenciarul de maximă siguranță de la Codlea. În sprijinul acestor sesizări, Pater Don Demidoff a adus zeci de scrisori în care deținuții - cărora Pater le oferise asistență religioasă în trecut, pe baza unui protocol încheiat cu administrația penitenciarului - se plângeau de tratamentele inumane la care sunt supuși - bătăi administrate des, lipsa accesului la tratamente medicale adecvate și, mai ales, izolarea deținuților în ceea ce a primit numele Secția V. În această secție, o parte a deținuților au reclamat că "sunt legați cu lanțuri la picioare și cătușe la mâini de un grilaj al paturilor de fier, că sunt bătuți cu cruzime, loviți fără motiv, umiliți, înjurați, imputându-li-se că sunt țigani sau bozgori și că mâncarea conține impurități și resturi de animale". Aceste plângeri repetate ale deținuților nu au primit niciun răspuns din partea administrației penitenciarului sau a Parchetului. Prin urmare, Pater Don Demidoff a depus o plângere penală împotriva șefilor penitenciarului - directoruluio Marian Dumitrache, adjunctului Valentin Parpală, psihologului Claudiu Staer și a altor agenți care ar fi trebuit să asigure paza deținuților.

Plângerea penală a fost depusă la mijlocul anului trecut - Don Demidoff a adus în sprijinul plângerii sale scrisori ale deținuților, dar, mai ales, deținuți dintre care, o parte, au vorbit de tratamentele inumane la care sunt supuși. Audierile și cercetările au decurs greu - adminsitrația penitenciarului nu a trimis întotdeauna deținuții solicitați pentru audieri, au apărut bănuieli asupra faptului că deținuții ar fi fost amenințați să nu vorbească, iar o parte din cei dispuși au fost mutați la alte penitenciare din țară.

ÎN DECEMBRIE anul trecut, procurorii brașoveni au dat verdictul - neînceperea urmăririi penale, iar Parchetul a emis în 12 ianuarie o ordonanță cu acest NUP. Pater Don Demidoff nu s-a lăsat intimidat de NUP-ul dat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov și a depus împotriva acestei ordonanțe o plângere adresată procurorului general. "În examinarea motivării conținute în ordonanță, sunt redate declarațiile deținuților, făcându-se afirmația că cei care reclamă infracțiuni grave nu au probe cu care să dovedească fapta și vinovăția susnumiților. Se ignoră climatul de constrângere și suspiciune în care trăiesc deținuții și imposibilitatea producerii direct de către cei lezați a probelor. Procurorii trebuie să dea dovadă de rol activ și, potrivit obligațiilor profesionale, să identifice toate împrejurările, situațiile de natură să servească la aflarea adevărului, prin audieri de martori, confruntări și audierea persoanelor învinuite. În cauză s-a evitat audierea celor reclamați", arată Pater Don Demidoff în plângerea depusă la procurorul general. Pater reproduce și declarații ale deținuților date procurorilor, din care reies actele de tortură la care sunt supuși. Inutil de amintit că procurorii brașoveni nu s-au deranjat să se deplaseze la Penitenciarul Codlea pentru a verifica aceste lucruri.

LUCRURILE încep să devină cu atât mai suspicioase cu cât, la mijlocul acestei luni, pe numele lui Pater Don Demidoff a venit o citație - Don Demidoff este chemat în proces în calitate de pârât de către Ionel Moisii, un deținut din Penitenciarul Codlea. Motivele acestui proces intentat de deținut nu pot fi clar desprinse, datorită slabei calități a copiilor anexate la citație, dar se desprinde ideea generală că deținutul Ionel Moisii l-ar fi chemat în judecată pe Don Demidoff pentru instigare la violență a deținuților, pentru șantajarea deținuților și pentru influențarea lor în a depune mărturie mincinoasă. Deținutul susține că Pater Don Demidoff ar fi obținut delcarațiile deținuților audiați de Parchet prin șantaj - cu alte cuvinte, deținutul ia apărarea directorului Penitenciarului Codlea și a restului conducerii administrative, susținând că sunt acuzați pe nedrept. Deținutul său invocă, destul de greu lizibil, o serie de motive și de istorii, dar, peste tot - inclusiv în citația trimisă lui Pater - numele este scris greșit - Dan Demidoff, în loc de Don Demidoff.

De departe, lucrurile par forțate - Pater Don Demidoff duce o luptă pentru a îmbunătăți condițiile de detenție, pentru eliminarea torturii, iar un deținut se revoltă, luând apărarea celor acuzați de tortură și tratamente inumane. Pater Don Demidoff nu se arată intimidat nici de aceste presiuni - de anul trecut, el a sesizat Parlamentul European în legătură cu dovezile de tortură din Penitenciarul Codlea și alte închisori din România. Directorul Adunărilor plenare ale Parlamentului European a confirmat primirea petiției lui Don Demidoff, înregistrată în registrul general cu numărul 437/2007 și a înaintat-o Comitetului de petiții, urmând să comunice dacă petiția a fost declarată admisibilă.

"Nu mă voi lăsa intimidat de aceste manevre de intimidare, tipice unui stat comunist. Voi continua lupta pentru stoparea torturii din închisorile din România", a declarat Pater Don Demidoff.



Daca Iisus ar trebui sa se inregistreze astazi la Evidenta Populatie La ce religie s-ar inscrie?

 

 

Tezele Bisericii   din Iacobeni

 

Acest loc al îndurarii

va fi accesibil pentru toti ,

nici o biserica nu l-a arendat pe Dumnezeu,

de aceea, nimeni nu are dreptul

sa închida calea spre EL.

 

Dumnezeu nu este catolic,

Dumnezeu nu este ortodox,

Dumnezeu nu este evanghelic,

El nu este penticostal

nu este adventist

nu este carismatic

nu este evanghelist.

 

DUMNEZEU este pur si simplu DUMNEZEU

Iar Fiul sau este +Isus Cristos.

 

Pe EL îl cautam în acest loc,

pe EL îl întâlnim în acest loc,

LUI ne rugam-în acest loc,

fara diferenta

de confesiunea noastra.

 

Lasati în acest loc, purtator de istorie,

sa va vibreze sufletul.

sa-i dam din nou lui

Dumnezeu o sansa fara sa-l închidem pe EL în sertare